BLOG

BLOG:
informatie,
suggesties,     
advies,     
en tips.
 

Vet, gezond of schadelijk?
Autore: Barbara 26 gen, 2024
Vet is hartstikke ongezond! Tenminste, dat is wat veel mensen nog geloven. Maar het tegendeel is waar. Vet is keihard nodig. Als bron van energie. Als smeermiddel voor je darmen. Als hulpmiddel voor de opname van vetoplosbare vitamines. Als basis van alle hersencellen. Als buitenste laagje om je zenuwcellen heen. En als reparatiemiddel voor schade in je lichaam.
Fruit apart eten of niet?
Autore: Barbara 26 gen, 2024
"Je mag fruit absoluut niet combineren met ander voedsel want dan gaat het gisten in je buik." Tenminste, dat is wat ik mijn cliënten weleens hoor zeggen. Ze hebben dat ergens gelezen of iemand heeft het ze verteld. Maar klopt deze info? Het korte antwoord is: nee. Het uitgebreidere antwoord lees je hieronder.
Intermittent fasting
Autore: Barbara 31 ott, 2022
1) Onderhoud cellen Stel je voor: je koopt een auto. Brandschoon en splinternieuw. Je rijdt er heerlijk in. Iedere dag, 6x per dag een uur. Je brengt hem nooit naar de garage. Vervangt de banden nooit. De ruitenwissers niet. Ververst de olie niet. Maakt hem nooit schoon. En plotseling, járen later, begint opeens het verval. De auto begint flinke mankementen te vertonen en echt lekker rijd je er al een tijdje niet meer in. Hetzelfde gebeurt met je lichaam als je de hele dag door eet. We worden er helaas wel een beetje mee opgevoed. Meteen ’s ochtends ontbijten, een 10-uurtje, de lunch, middag-dip-snackje, avondeten en dan voor de tv nog even wat lekkers. Je spijsvertering wordt zo de hele dag door gedwongen om in actie te komen. Maar op die manier is er nooit tijd voor onderhoud. Geen tijd om defecte of woekerende cellen die de verkeerde kant op gaan op te ruimen. Spijsverteringsfuncties verslechteren en kanker ligt op de loer. Je lichaam heeft met regelmaat gelegenheid tot onderhoud nodig..
Avocado, vetten, calorieën tellen
Autore: Barbara Vink 28 apr, 2022
Laatst bladerde ik door een tijdschrift. Eén zin sprong gelijk in het oog. Er stond: “Vergis je niet, 1 avocado bevat net zoveel calorieën als 4 boterhammen.”. Bij mij gaan op zo’n moment de radartjes meteen ratelen. Dan vraag ik me af, zijn dat dan droge boterhammen of belegd? Wat zit er dan voor beleg op die boterhammen? Maar vooral: worden we nu ontmoedigd om een avocado te eten, waarom zouden we calorieën tellen en niet voedingswaarde? Want wat zegt een calorie? En moeten we daar dan voor gaan oppassen?
Jonge mooie huid in goede conditie
Autore: Barbara Vink 04 gen, 2021
Je huid in een zo'n goed mogelijke conditie? Heeft voeding daar invloed op en zo ja wat eet je dan zoal? Lees hier wat het mevrouwtje van Groene Spruit regelmatig op het menu zet.
Maagzuur maagzuurremmers
Autore: Barbara Vink 01 apr, 2020
Je hebt ze vast wel voorbij zien komen op de televisie. Van die reclames waarin mensen gepijnigd het gezicht vertrekken wegens last van die veel te grote feestmaaltijd die ze hebben genuttigd. Maar gelukkig is daar ‘medicijn X’ en voelen ze zich snel beter. Slim toch? Dat lijkt natuurlijk wel zo want de last verdwijnt, maar op lange termijn veroorzaakt het alleen maar meer problemen.
Dalende vruchtbaarheid
Autore: Barbara Vink 23 feb, 2020
Onderzoek heeft uitgewezen dat de vruchtbaarheid in de afgelopen 40 jaar met 50% is gekelderd, ik herhaal: vijf-tig procent!! De helft! Vruchtbaarheidsklinieken hebben er goeie business aan! Een klein overzichtje uit het NRC vertelt ons dat: - In 2016 6.781 stellen aan ivf begonnen; 19% kreeg uiteindelijk een kind (met ivf) - In 2016 7.803 stellen aan icsi begonnen; 22% kreeg een kind (met icsi) - In 2015 4.765 baby’s werden geboren na een ivf-behandeling, 2,5% meer dan in 2014. Omdat ik tevens als kraamverzorgende werk, maak ik dikwijls van dichtbij mee waar stellen met kinderwens doorheen zijn gegaan om hun kostbare kindje in de armen te mogen houden. De emoties, de verwachtingen, de hoop, de teleurstellingen, het niet durven hechten aan een kindje tijdens of na de zwangerschap, relaties die de stress niet overleven .… kortom: vruchtbaarheidsproblemen kunnen een hoop losmaken. Voortplanting is iets dat eigenlijk een van de meest natuurlijke dingen op aarde is en het zou toch niet zoveel moeite moeten kosten? Moeten we de oermens in onszelf niet weer eens een beetje terugvinden? Een beetje meer gaan leven zoals de natuur het heeft bedacht? Ervaar je al vruchtbaarheidsproblematiek? Is alles onderzocht en werd er in de reguliere zorg geen oorzaak gevonden? Groene Spruit heeft heel veel nuttige en vaak nog onbekende tips om vruchtbaarheid bij man én vrouw te bevorderen. Je kunt hiervoor terecht op de besloten pagina over vruchtbaarheid. Voor een kleine bijdrage krijg je hier toegang tot.
Autore: Barbara Vink 26 set, 2019
Bij veel mensen kom ik lijnzaad in de keukenkastjes tegen. Best gezond, maar helaas niet in de vorm waarin het meestal wordt gekocht, namelijk gebroken. Lijnzaad heeft de eigenschap te oxideren nadat het een aantal weken gebroken is, . Dat betekent dat de gezonde omega 3 ALA olie verandert in een ongezonde ontstekingsbevorderende olie. Voordat zo’n zakje lijnzaad van de fabriek, in de winkel, in jouw keukenkastje en in jouw mond belandt ben je zomaar een paar weken verder. En vaak staat zo’n zakje dan ook nog een tijdje in je keukenkastje want zóveel lijnzaad eet je meestal niet in een keer. Zo wordt dat gezonde lijnzaadje ineens niet meer zo gezond. Je kunt dat vaak ook ruiken. Het lijnzaad ruikt dan een beetje ranzig en chemisch. Dus het beste kies je voor ongebroken lijnzaad en maal je het zelf, want dat verhoogt de opneembaarheid van de voedingsstoffen uit het lijnzaad. Dat malen kan machinaal, in een vijzel of gewoon met je eigen kiezen. Daar hebben we ze ook voor gekregen nietwaar? ;-). Het alfa-linoleenzuur (ALA) in lijnzaad is overigens een vorm van omega 3 die nog door het eigen lichaam moet worden omgezet in EPA, waarna het weer deels wordt omgezet in DHA. Deze omzetting gaat echter niet heel efficiënt en is tevens niet afdoende voor de totale behoefte aan EPA/DHA. De beste manier om EPA/DHA binnen te krijgen is via vette vis. Let op : - Drink ruim water bij het eten van lijnzaad omdat het anders verstoppend kan werken voor de darmen. - Gebruik lijnzaad maar matig in de zwangerschap, aangezien het een oestrogeen-stimulerend effect heeft. Lees meer: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/?newsid=12068# Kijk bij de recepten voor een lekker recept voor lijnzaadcrackers. Deze zijn een goede vervanger voor brood.
Misleidende informatie op televisie.
Autore: Barbara Vink 17 giu, 2019
In een televisieprogramma werd gesteld dat bijna niemand een vitaminetekort heeft, dat onze voeding voldoende voedingsstoffen levert en dat supplementen slikken onnodig of zelfs gevaarlijk is. Hierbij werden de orthomoleculaire inzichten en supplementen in het bijzonder in kwaad daglicht gesteld. Nou, en je begrijpt: daar vind ik een dingetje van. Lees je mee?
Autore: Barbara Vink 10 mar, 2019
Over waarom kuipjes'boter' niet zo gezond is als de reclame ons wil doen geloven. Er was laatst een moment dat ik bíjna gelukkig dreigde te worden van een reclame. Ik wist niet wat ik meemaakte! Het bleef echter bij bíjna jammer genoeg, want het zou natuurlijk een utopische situatie zijn dat een reclame daadwerkelijk goed gezondheidsadvies geeft.
diabetes insuline resistentie pancreas alvleesklier
Autore: Barbara Vink 08 feb, 2019
“Hangry”: feeling angry when hungry. Ontbijten wanneer je geen honger hebt…. Is dat net zoiets als krabben wanneer je geen jeuk hebt, gaan slapen als je niet moe bent en naar het toilet gaan als je geen aandrang hebt? Vreemd eigenlijk toch? Waarom doen we dat toch? Omdat we ergens hebben gelezen dat het ontbijt “de belangrijkste maaltijd van de dag is”? Of om te voorkomen dat we ons straks slapjes voelen? Dat slapjes voelen is trouwens niet hetzelfde als honger hebben. Honger hebben we nauwelijks nog. We dénken dat we honger hebben als we ons wat slapjes voelen, als we hoofdpijn krijgen, als we trillerig of zweterig worden of zelfs bloedchagrijnig als we niet NU iets eten (“hangry”). Echte honger is dat knorrende gevoel in je maag dat je krijgt als je urenlang (denk 6 uur of langer) niets hebt gegeten. Dat andere, vervelende, hierboven beschreven gevoel is eigenlijk insuline-resistentie. Doordat je zó vaak iets naar binnen schuift zitten je cellen nog te vol, doen ze de deurtjes dicht voor glucose en wordt je lijf ertoe aangezet om de cellen middels insuline te dwíngen de glucose in de cellen op te nemen. Maak je hier een jarenlange gewoonte van, dan ligt diabetes type 2 op de loer, simpelweg omdat we onze alvleesklier uitputten met deze continue dwang. Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd maar helaas is het tegenwoordig niet meer enkel iets waar ouderen aan lijden. Steeds jonger worden we hiermee geconfronteerd. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/diabetes-mellitus/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-diabetes-bij-kinderen-en-jongeren Probeer zelf eens uit of je nog klachtenvrij kunt wachten met eten tot je écht honger hebt en of je ook een maaltijd over kunt slaan. Geef je alvleesklier eens wat rust zodat hij zichzelf tevens kan herstellen en woekerende cellen kan opruimen. Dat is erg belangrijk! Lukt het je niet om klachtenvrij te wachten met eten tot je echt honger hebt dan heb je dus een glucosemanagementprobleem en dat is iets om aan te pakken. Groene Spruit weet hoe. Binnen 4 dagen kun je dit probleem al omkeren tot een normale gezonde situatie. Mag ik je helpen?
Autore: Barbara Vink 27 gen, 2019
Diverse onderzoeken stellen, of hebben aangetoond, dat het periodiek kwijtraken van een hoeveelheid bloed de kans op hart- en vaatziekten flink verlaagt.
Autore: Barbara Vink 06 gen, 2019
Waarom zijn tomaatjes, paprika's en aubergines alleen gezond in zonnige landen?
Autore: Barbara Vink 18 dic, 2018
Wist-je-datjes over vitamine D. Wist je dat: - ontzettend veel mensen in Nederland een tekort aan vitamine D hebben? - dat o.a. komt omdat we in de zomer teveel zonbescherming gebruiken? - dat is omdat we bang zijn (gemaakt) voor huidkanker? - dat vitamine D juist helpt om kanker tegen te gaan?
Kauwen
Autore: Barbara Vink 05 giu, 2018
Over hoe iets simpels als kauwen de oplossing voor je spijsverteringsklachten kan zijn.
Autore: Barbara Vink 18 mag, 2018
Wanneer heb je magnesium tekort en hoe vul je het aan? Heb je regelmatig last hebt van trillende ooglidspiertjes, hartkloppingen en kramp in, bijvoorbeeld, je kuiten? Of heb je een overactief brein en blijf je malen en malen waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen? Dan zou je best wel eens een tekort aan magnesium kunnen hebben.
Autore: Barbara Vink 01 mag, 2018
Uit angst voor huidkanker smeren we onszelf potdicht. Daardoor lopen we de aanmaak van vitamine D mis. Vitamine D is juist erg belangrijk voor het immuunsysteem en dus ook om mee te helpen kanker te voorkomen.
Autore: Barbara Vink 11 mar, 2018
Over waarom een crèmetje of capsule niet volstaat bij schimmelinfectie. Zoals de reclame op tv al een tijdje roept willen veel vrouwen een oplossing voor hun schimmelinfectie. Maar wat de reclame op tv je niét vertelt is dat lokale schimmelinfecties meestal een teken zijn van een disbalans in je darm en wanneer je die disbalans niet aanpakt zal de infectie zich blijven herhalen. De schimmel lokaal aanpakken is slechts het plakken van een pleistertje. Het pakt de bron van het probleem helaas niet aan, en dat is in geval van candida absoluut nodig!
Autore: Barbara Vink 11 mar, 2018
Waarom je zuivel beter kunt vermijden. Een tijdje geleden kreeg ik bij het 'Pick my brain' Facebookevenement een vraag over waarom melk (zuivel) niet gezond is. Het antwoord lees je hieronder:
Autore: Barbara Vink 23 feb, 2018
Váak kleine beetjes of juist een paar keer flínk eten? Je spijsvertering 'aan' zetten, waarom willen we dat eigenlijk, vraag ik me af? Zodra je wat eet gaat je spijsvertering vanzelf van start. Je lijf weet heus wel dat dat moet. Daar hoeven we helemaal geen moeite voor te doen. Dat zou net zo vreemd zijn als moeite doen om je hart pompend te houden. Let op, ik zit hier nu vanachter mijn beeldscherm even heeeuuuul hard m’n hartslag aan de gang te zwengelen. Gek idee toch?! Totaal onnodig ook. Je lijf dóet dat gewoon.
Autore: Barbara Vink 19 feb, 2018
De echte oorzaak van terugkerende blaasontsteking. Oef…. Je voelt het alweer aankomen, dat herkenbare branderige gevoel bij het plassen. Toch niet weer een blaasontsteking he?! Op naar de huisarts voor een testje en een antibioticakuur. Het helpt voor eventjes maar na een tijdje … ja hoor, daar gá je weer…. opnieuw blaasontsteking. Zucht…
Autore: Barbara Vink 19 feb, 2018
Groente versus graan. Dit heb je natuurlijk al zo vaak gehoord. Vezels eten, ja joh, dat weet je nu wel. Belangrijk voor je darmen enzo. Oud nieuws toch?! Dus trouw eet je nog een boterhammetje en dan heb je het hartstikke goed gedaan. Of toch niet helemaal?
Autore: Barbara Vink 19 feb, 2018
Klaar met hooikoorts. Kriebel aan je ogen, snot in je neus, niezen tot je kramp in je nek hebt … het mag duidelijk zijn, hooikoorts zit in je hoofd. NEE, fout! Ja echt. Ben je verbaasd als ik zeg dat jouw hooikoorts waarschijnlijk in je darm zit?
Share by: