Je hebt ze vast wel voorbij zien komen op de televisie. Van die reclames waarin mensen gepijnigd het gezicht vertrekken wegens last van die veel te grote feestmaaltijd die ze hebben genuttigd. Maar gelukkig is daar ‘medicijn X’ en voelen ze zich snel beter. Slim toch? Dat lijkt natuurlijk wel zo want de last verdwijnt, maar op lange termijn veroorzaakt het alleen maar meer problemen.
Want weet je wat het is? Je zou het wel denken maar brandend maagzuur komt bijna nooit door een overschot aan maagzuur. Het zuurbranden komt juist door te vaak en teveel eten, in combinatie met een te láge maagzuurproductie. Het nemen van een maagzuurremmer is dan juist geen goed idee. Want door de maagzuurproductie nog verder af te remmen breng je de hele spijsvertering in de war, met alle gevolgen van dien.
Maagzuur produceren is namelijk niet iets wat je lijf doet uit verveling of om jou dwars te zitten. Nee, het is cruciaal voor het verteren van de proteïnen die je hebt gegeten én voor het doden van bacteriën, schimmels en parasieten die met het voedsel zijn meegekomen. Is daar te weinig maagzuur voor, dan gaan de proteïnen niet goed voorverteerd je darm in en dat geeft slechte opname van voedingsstoffen en, door het rottingsproces, stinkwinden op de koop toe. Bovendien hebben de genoemde ziekteverwekkers daarna vrij spel in je darm en veroorzaken daar pijn, gasvorming, slappe ontlasting (type ‘koeienvlaai’) en een overbelast immuunsysteem. En daaruit voortvloeiend bijvoorbeeld een hormonale disbalans, een kort lontje, huidklachten, haaruitval. Grauwe kringen onder je ogen en allerlei andere ogenschijnlijk niet-gerelateerde klachten.
Een grote factor in het probleem met maagzuurklachten is het feit dat we vaak te gehaast eten. Even snel een maaltje naar binnen schuiven en daarna weer hop aan de slag. Probleem daarmee is dat de juiste verteringsenzymen, zoals maagzuur, pas goed worden vrijgegeven als onze ógen zien dat we gaan eten, onze mónd voelt dat we aan het kauwen zijn en onze hérsenen weten dat we dat voedsel rustig en veilig mogen verteren. Wanneer we gehaast zijn of stress hebben werkt dat proces zeer matig en krijgen we dus last van pijn, opboeren en zuurbranden.
Tips:
1) Neem tijd om je maaltijd te bereiden zodat je hersenen weten dat er voedsel aankomt.
2) Ga rustig zitten, kijk vooral naar je bordje i.p.v. de tv, en kauw iedere hap 30 keer.
3) Drink liever een half uur vóór het eten 2 glazen water en spoel je eten niet weg met vloeistof.
4) Neem na het eten minstens een uur rust. Niet meteen weer in actie komen.
Heb je zelf echt serieuze maagzuurproblematiek en slik je daar medicatie voor waar je vanaf wilt?
Dan ben je uiteraard van harte welkom voor een structurele oplossing die je medicatieloos door het leven laat gaan.
En mocht je die mensen van de reclame ooit tegenkomen, laat ze dan deze blog eens lezen ;-)