Vet is hartstikke ongezond!
Tenminste, dat is wat veel mensen nog geloven. Maar het tegendeel is waar. Vet is keihard nodig. Als bron van energie. Als smeermiddel voor je darmen. Als hulpmiddel voor de opname van vetoplosbare vitamines. Als basis van alle hersencellen. Als buitenste laagje om je zenuwcellen heen. En als reparatiemiddel voor schade in je lichaam.
Dus laat je alsjeblieft geen low-fat dieet aanpraten. Ook niet als er wordt verwezen naar een onderzoek van 35 jaar geleden. Deze is (expres?) verkeerd geïnterpreteerd en hieruit zijn destijds veel ongezonde voedingsadviezen ontstaan, welke ons helaas weinig goeds hebben gebracht.
Maaaarrrr.... het maakt wél uit wélk vet je eet. Gebruik je bijvoorbeeld zwaar (chemisch) bewerkte en ontstekingsbevorderende zonnebloemolie, dan is dat inderdaad niet gezond. Hetzelfde geldt voor in de fabriek bijelkaar geknutselde bak'boter'/margarine/halvarine. Laat die maar staan!
Gebruik je daarentegen vetten die van nature in voedsel zitten, en daar op moment van consumptie ook nogsteeds ín zitten, dan is dat wél gezond. Denk bijvoorbeeld aan:
- Eigeel
- Avocado
- Macadamia's
- Haring
Om te smeren en te bakken gebruik ik:
- Roomboter (liefst grasboter)
- Vergine olijfolie (in donkere glazen fles)
- Onbewerkte kokosolie (geen geurloze)
- Ghee (evt. zelf te maken)
Ook/vooral tijdens een zwangerschap zijn gezonde vetten zoals omega 3 uit vette vis belangrijk. Want als je weet dat hersenen gemaakt worden van deze vetten, hoe ga je dat dan doen als je geen vet eet? Nou, daar heeft de natuur wel een oplossing voor. Namelijk: de vetten onttrekken uit jouw eigen hersenen. Vandaar dat veel moeders die geen vette vis eten last hebben van 'zwangerschapsdementie'. Meer hierover, en nog veeel meer andere tips, lees je op de besloten pagina over zwangerschap. Voor een klein bedragje krijg je toegang. Een koopje, al zeg ik het zelf.