door Barbara Vink
•
26 september 2019
Bij veel mensen kom ik lijnzaad in de keukenkastjes tegen. Best gezond, maar helaas niet in de vorm waarin het meestal wordt gekocht, namelijk gebroken. Lijnzaad heeft de eigenschap te oxideren nadat het een aantal weken gebroken is, . Dat betekent dat de gezonde omega 3 ALA olie verandert in een ongezonde ontstekingsbevorderende olie. Voordat zo’n zakje lijnzaad van de fabriek, in de winkel, in jouw keukenkastje en in jouw mond belandt ben je zomaar een paar weken verder. En vaak staat zo’n zakje dan ook nog een tijdje in je keukenkastje want zóveel lijnzaad eet je meestal niet in een keer. Zo wordt dat gezonde lijnzaadje ineens niet meer zo gezond. Je kunt dat vaak ook ruiken. Het lijnzaad ruikt dan een beetje ranzig en chemisch. Dus het beste kies je voor ongebroken lijnzaad en maal je het zelf, want dat verhoogt de opneembaarheid van de voedingsstoffen uit het lijnzaad. Dat malen kan machinaal, in een vijzel of gewoon met je eigen kiezen. Daar hebben we ze ook voor gekregen nietwaar? ;-). Het alfa-linoleenzuur (ALA) in lijnzaad is overigens een vorm van omega 3 die nog door het eigen lichaam moet worden omgezet in EPA, waarna het weer deels wordt omgezet in DHA. Deze omzetting gaat echter niet heel efficiënt en is tevens niet afdoende voor de totale behoefte aan EPA/DHA. De beste manier om EPA/DHA binnen te krijgen is via vette vis. Let op : - Drink ruim water bij het eten van lijnzaad omdat het anders verstoppend kan werken voor de darmen. - Gebruik lijnzaad maar matig in de zwangerschap, aangezien het een oestrogeen-stimulerend effect heeft. Lees meer: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/?newsid=12068# Kijk bij de recepten voor een lekker recept voor lijnzaadcrackers. Deze zijn een goede vervanger voor brood.