Een paar
jaar geleden zat ik op een verjaardag. Men was daar al een beetje op de hoogte
van het feit dat Barbara altijd “anders dan anders” eet. Dus werd mij een
schaaltje tomaatjes voorgehouden want “kijk, iets gezonds”. Toen ik zei dat dat
helaas ook tegenviel riep iemand, bijna met wanhoop in de stem: “Maar wat is er
nou mis met een tomáátje”.
Nou…. op zich vrij weinig. Wanneer het tomaatje zonrijp is geplukt tenminste! Helaas gaat het daar flink mis. De nachtschadegroentes die wij hier in de winkel kunnen kopen zijn allemaal onrijp geplukt of kunstmatig gerijpt. In die toestand bevatten ze veel saponines en lectinen. Dat zijn stofjes die er o.a. voor zorgen dat:
- je darmwand wordt beschadigd, waardoor er ongewenste deeltjes doorheen gaan en je immuunsysteem steeds in actie moet komen. Dat kost teveel energie en kan zorgen voor constante vermoeidheid.
- er
ontstekingsreacties in je lijf ontstaan waardoor je bijvoorbeeld last van je
gewrichten kunt krijgen.
Misschien
denk je “hoe kan dat nou, dat geloof ik niet, want alle onderzoeken wijzen uit
dat het Méditerraanse dieet zo gezond is?!” Dat klopt ook hoor: voor de mensen in
de Méditerranée! Voor de mensjes in Nederland zijn nachtschadegroentes zoals tomaat,
paprika en aubergine alleen gezond wanneer we ze bijvoorbeeld zelf in onze achtertuin kweken
en zonrijp
plukken voordat ze de pan ingaan.
Probeer voor in Nederland producten te zoeken die zongerijpt zijn. Zo is er bijvoorbeeld biologische passata van zongerijpte tomaten die ik soms gebruik als ik iets tomaterigs wil koken zoals mijn alternatieve versie van lasagne. Bewaar het eten van nachtschadegroentes dus liever voor wanneer je op vakantie bent in Italië, Spanje, enzovoort en geniet er dan extra van. Buen provecho!