Een tijdje geleden kreeg ik bij het 'Pick my brain' Facebookevenement een vraag over waarom melk (zuivel) niet gezond is. Het antwoord lees je hieronder:
1) Het legt een slijmlaagje tegen je darmwand waardoor de goeie bacteriën die daar willen leven niet goed kunnen hechten. Die goeie bacteriën zijn belangrijk voor je immuunsysteem, de aanmaak van vitamine K, en zijn van invloed op je humeur en je energie.
2) Je lichaam wil calcium en fosfor in gelijke verhoudingen houden, maar omdat zuivel meer fosfor bevat dan calcium gaat je lichaam calcium uit je botten en tanden halen waardoor die zwakker worden. Je hebt dus juist een grotere kans op gaatjes in je gebit en botbreuken als je veel zuivel gebruikt.
3) Omdat kalfjes snel moeten groeien bevat koeienzuivel veel van het groeihormoon insuline. Dat bevordert niet alleen onze totale lichaamsgroei (zouden wij Nederlanders daarom misschien zo lang zijn?) maar dat verklaart ook waarom je last krijgt van wratjes, puistjes en andere ongewenste groeisels.
4) Zuivel bevat een bepaald soort eiwit dat lijkt op menselijk eiwit maar het nèt niet is. Als dat eiwit, in grote hoeveelheden, aan jouw eigen cellen hecht weet je lijf niet of het nou veilig is of dat het een indringer is en kan dan in de aanval gaan. Hierdoor verhoogt de kans op een auto-immuunziekte. Dat zijn ziektes waarbij het lichaam eigen organen en systemen vernietigt.
Kies je tóch voor zuivel? Neem dan volvette, rauwe en, indien van toepassing, gefermenteerde zuivelproducten.
Wil je meer weten over het effect van voeding op je gezondheid? Wil je je gezondheid verbeteren? Meer energie? Kan ik je hiermee helpen? Laat het me weten. Je bent welkom voor een consult.