Dit heb je natuurlijk al zo vaak gehoord. Vezels eten, ja joh, dat weet je nu wel. Belangrijk voor je darmen enzo. Oud nieuws toch?! Dus trouw eet je nog een boterhammetje en dan heb je het hartstikke goed gedaan. Of toch niet helemaal?
Wist je dat de vezels van graan tegenwoordig best een beetje doorgefokt zijn en eigenlijk veel minder soepel als in grootouders’ tijd. Die graanvezels zijn veel te stug voor je darmwand. Je kunt er leaky gut van krijgen. Dan ontstaat er teveel ruimte tussen je darmwandcellen en gaan er te grote deeltjes voedsel doorheen waardoor je immuunsysteem in paniek schiet en er allergieën kunnen ontstaan, zoals hooikoorts bijvoorbeeld. Sowieso eten we er veel meer graan dan men vroeger deed. Ga maar na: cruësli, brood, ontbijtkoek, pasta, koekjes, crackers... de dagelijkse graanstroom is oneindig. Graanvezels voeden de slechte bacteriën in je darm, de staphylokokken, en dat wil je niet want die beestjes kunnen weer voor infecties zorgen. Bijvoorbeeld bij de overdracht van moeder op kind tijdens de bevalling.
Voor de vertering van het zetmeel uit graan hebben we amylase nodig. Dit wordt aangemaakt in het speeksel en in de alvleesklier. Kleine spruiten maken dit enzym pas goed aan vanaf de leeftijd van 8 maanden en het bereikt pas na een aantal jaren een optimale status. Tot die tijd is het voor kinderen dus niet mogelijk om graan goed te verteren. Dit kan resulteren in buikpijn, huilen, vervelend gedrag en moeizame ontlasting.
Van de vezels van groente en fruit komt een darm echt veel meer in jubelstemming. Deze vezels stimuleren de darmperistaltiek en zijn tevens voedsel voor je darmflora. Dat zijn die minibeestjes in je lijf die communiceren met je immuunsysteem en zorgen voor een goede weerstand en vitamine K productie. Het is dus een beetje geven en nemen tussen jou en je beestjes. Eet bij iedere maaltijd een goede portie groente en fruit en merk wat het doet met je gezondheid. Dat kleine schepje groente bij de avondmaaltijd, ook al denk je dat dat al heel wat is, dekt de lading niet ;-).
Eet je dan toch een keer een broodje, omdat je er écht heel veel zin in hebt, neem dan een biologische zuurdesem-spelt-boterham van de echte bakker, haal de boterham uit de vriezer en rooster hem licht. Dit verandert de structuur van de vezels in 'resistant starch'. Dat heeft een gunstiger effect op je bloedsuikerspiegel dan wanneer je de boterham vers eet, omdat jij het zetmeel niet meer zélf verbruikt maar de goede bacteriën in je darmen ze voor je opeten.
Beleg je broodje vervolgens goed met gezonde vetten zoals bijvoorbeeld roomboter en avocado, nuttige proteïnen zoals kip, makreel, notenpasta of ei, en vergeet de vitamines en mineralen niet dus voeg zéker ook iets van komkommer en rucola toe. Dat is dan altijd nog een stúk gezonder en voedzamer dan een klef supermarktbolletje met knutselboter en hagelslag of jam. Want dat voegt echt niets toe.
Wil je weten wat je precies kunt eten in plaats van een maaltijd gebaseerd op granen, en wil je daar wel wat begeleiding bij en inspiratie voor? Neem gerust contact op voor een consult.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17426743/