Wist je dat groentes vroeger werden ingemaakt om het lang te kunnen bewaren? Vaak stonden die potjes dan prachtig naast elkaar in de koele kelder. Zo hadden de mensen de hele winter gezond voedsel.
Ja, vroeger wisten ze wel hoe het moest. Best jammer toch, dat we allemaal een beetje zijn vergeten hoe leuk het is om met voedsel bezig te zijn? We schuiven zo vaak gehaast iets in de magnetron. Maar lekker een beetje klooien in de keuken is zó mindful en ontspannend. Zullen we dat weer eens wat vaker doen?
Maar groente fermenteren dus… Het klinkt veel moeilijker dan het is. Eigenlijk is het niets meer dan groente fijnsnijden, mengen met Keltisch zeezout en wat water en dan een tijdje laten staan. Het mooie is dat er dan melkzuurbacteriën ontstaan. Die zijn fantastisch voor je darmen. Gratis probiotica!
Hoe ga je te werk (te weck 😉):
- Neem 2 schone weckpotten, van een liter.
- Spoel een rode of witte kool even snel af.
- Leg het buitenste blad apart.
- Snijd de kool in reepjes.
- Strooi wat zout op de bodem van de pot.
- Leg een laag kool van ongeveer 3cm in de pot.
- Bestrooi weer met flink zout.
- Herhaal tot de pot vol is. Duw goed aan.
- Voor een lekkere variatie strooi je kerriepoeder door de witte kool, en kaneel en kruidnagel door de rode kool.
- Zorg dat er geen zuurstof bij de kool kan komen. Duw bijvoorbeeld een stuk van het apart gehouden blad op de kool.
- Laat het een dag staan op het aanrecht.
- De pot zal langzaam vollopen met vocht uit de kool. Vul het na een dag aan met gezouten water tot de kool onder water staat. Kantel de potten even zodat de inhoud goed mengt. (met het deksel erop uiteraard 😉)
- Duw de kool weer aan, leg het deksel losjes op de pot en laat nog een dag staan.
- Verwijder het blad dat bovenop ligt en duw de kool een laatste keer naar beneden.
- Nu kunnen de potten in de voorraadkast en na een paar weken kun je de kool eten.
- De kool hoort friszuur te ruiken en smaken. Ruikt het afstotelijk dan is er iets misgegaan. Een wittig laagje op de bodem is juist een goed teken.
De gefermenteerde kool klaar smaakt heerlijk als salade met bijvoorbeeld appel, walnoten en rozijnen. Eet smakelijk!
p.s. het vocht dat in de pot zit kun je gebruiken in de zelfgemaakt mayonaise (recept: zie site).