Blog Post

Gefermenteerde kool

Barbara Vink • 26 maart 2020

Gratis probiotica


Wist je dat groentes vroeger werden ingemaakt om het lang te kunnen bewaren? Vaak stonden die potjes dan prachtig naast elkaar in de koele kelder. Zo hadden de mensen de hele winter gezond voedsel.
Ja, vroeger wisten ze wel hoe het moest. Best jammer toch, dat we allemaal een beetje zijn vergeten hoe leuk het is om met voedsel bezig te zijn? We schuiven zo vaak gehaast iets in de magnetron. Maar lekker een beetje klooien in de keuken is zó mindful en ontspannend. Zullen we dat weer eens wat vaker doen?
Maar groente fermenteren dus… Het klinkt veel moeilijker dan het is. Eigenlijk is het niets meer dan groente fijnsnijden, mengen met Keltisch zeezout en wat water en dan een tijdje laten staan. Het mooie is dat er dan melkzuurbacteriën ontstaan. Die zijn fantastisch voor je darmen. Gratis probiotica! 

Hoe ga je te werk (te weck 😉):

- Neem 2 schone weckpotten, van een liter.
- Spoel een rode of witte kool even snel af.
- Leg het buitenste blad apart.
- Snijd de kool in reepjes.
- Strooi wat zout op de bodem van de pot.
- Leg een laag kool van ongeveer 3cm in de pot.
- Bestrooi weer met flink zout. 
- Herhaal tot de pot vol is. Duw goed aan. 
- Voor een lekkere variatie strooi je kerriepoeder door de witte kool, en kaneel en kruidnagel door de rode kool.
- Zorg dat er geen zuurstof bij de kool kan komen. Duw bijvoorbeeld een stuk van het apart gehouden blad op de kool. 
- Laat het een dag staan op het aanrecht.
- De pot zal langzaam vollopen met vocht uit de kool. Vul het na een dag aan met gezouten water tot de kool onder water staat. Kantel de potten even zodat de inhoud goed mengt. (met het deksel erop uiteraard 😉)
- Duw de kool weer aan, leg het deksel losjes op de pot en laat nog een dag staan.
- Verwijder het blad dat bovenop ligt en duw de kool een laatste keer naar beneden.
- Nu kunnen de potten in de voorraadkast en na een paar weken kun je de kool eten.
- De kool hoort friszuur te ruiken en smaken. Ruikt het afstotelijk dan is er iets misgegaan. Een wittig laagje op de bodem is juist een goed teken. 

De gefermenteerde kool klaar smaakt heerlijk als salade met bijvoorbeeld appel, walnoten en rozijnen. Eet smakelijk!
p.s. het vocht dat in de pot zit kun je gebruiken in de zelfgemaakt mayonaise (recept: zie site). 

Wortelmuffin gezond eten paleo
door Barbara 10 juli 2024
Soms wil je gewoon iets koekachtigs eten, of meegeven aan je kind voor op school. Dan zijn deze wortelmuffins uitermate geschikt. Ze zitten namelijk bomvol échte voedingsmiddelen en zijn niet, zoals koek uit de winkel, voornamelijk gevuld met suiker. Maak ze in bulk en bewaar ze in de vriezer, zodat je er heel makkelijk eentje voor het grijpen hebt als dat nodig is. Dit recept geeft je ongeveer 12 goeie muffins.
door Barbara Vink 3 juni 2024
Stiekem een beetje groente verstoppen voor je kleine spruit of partner die niet van groente houden? Als je deze muffins maken dan merken ze er niks van, dat beloof ik je. Onverwachts lekker!
Vet, gezond of schadelijk?
door Barbara 26 januari 2024
Vet is hartstikke ongezond! Tenminste, dat is wat veel mensen nog geloven. Maar het tegendeel is waar. Vet is keihard nodig. Als bron van energie. Als smeermiddel voor je darmen. Als hulpmiddel voor de opname van vetoplosbare vitamines. Als basis van alle hersencellen. Als buitenste laagje om je zenuwcellen heen. En als reparatiemiddel voor schade in je lichaam.
Fruit apart eten of niet?
door Barbara 26 januari 2024
"Je mag fruit absoluut niet combineren met ander voedsel want dan gaat het gisten in je buik." Tenminste, dat is wat ik mijn cliënten weleens hoor zeggen. Ze hebben dat ergens gelezen of iemand heeft het ze verteld. Maar klopt deze info? Het korte antwoord is: nee. Het uitgebreidere antwoord lees je hieronder.
spruitjes stamppot paleo kerrie kip
door Barbara Vink 23 november 2022
What's cooking? Jawel, we doen de naam vandaag eens eer aan: een recept met groene spruiten. Kijk! Gezond eten hoeft niet saai noch moeilijk te zijn. Hier zie je de voorbereidingen voor kipreepjes en spruitjesstamppot met kerrie. Hiervoor kook je de schoongemaakte spruitjes met grove stukken zoete aardappel gaar en stampt het daarna fijn met wat zout en flink wat kerriepoeder. Ondertussen bak je de gekruide kipreepjes met de stukjes ui gaar. De laatste paar minuten bak je een flinke scheut tamari mee. (Tamari is gefermenteerde sojasaus). Serveer de stamppot met een bergje kipreepjes en ui in een midden. Eet smakelijk!
Intermittent fasting
door Barbara 31 oktober 2022
1) Onderhoud cellen Stel je voor: je koopt een auto. Brandschoon en splinternieuw. Je rijdt er heerlijk in. Iedere dag, 6x per dag een uur. Je brengt hem nooit naar de garage. Vervangt de banden nooit. De ruitenwissers niet. Ververst de olie niet. Maakt hem nooit schoon. En plotseling, járen later, begint opeens het verval. De auto begint flinke mankementen te vertonen en echt lekker rijd je er al een tijdje niet meer in. Hetzelfde gebeurt met je lichaam als je de hele dag door eet. We worden er helaas wel een beetje mee opgevoed. Meteen ’s ochtends ontbijten, een 10-uurtje, de lunch, middag-dip-snackje, avondeten en dan voor de tv nog even wat lekkers. Je spijsvertering wordt zo de hele dag door gedwongen om in actie te komen. Maar op die manier is er nooit tijd voor onderhoud. Geen tijd om defecte of woekerende cellen die de verkeerde kant op gaan op te ruimen. Spijsverteringsfuncties verslechteren en kanker ligt op de loer. Je lichaam heeft met regelmaat gelegenheid tot onderhoud nodig..
Avocado, vetten, calorieën tellen
door Barbara Vink 28 april 2022
Laatst bladerde ik door een tijdschrift. Eén zin sprong gelijk in het oog. Er stond: “Vergis je niet, 1 avocado bevat net zoveel calorieën als 4 boterhammen.”. Bij mij gaan op zo’n moment de radartjes meteen ratelen. Dan vraag ik me af, zijn dat dan droge boterhammen of belegd? Wat zit er dan voor beleg op die boterhammen? Maar vooral: worden we nu ontmoedigd om een avocado te eten, waarom zouden we calorieën tellen en niet voedingswaarde? Want wat zegt een calorie? En moeten we daar dan voor gaan oppassen?
Paleo oerdieet ontbijt bramen
door Barbara Vink 18 januari 2022
Als er in de herfst genoeg bramen zijn geplukt dan vries ik altijd een deel in voor later in het jaar. Je kunt je bijna niet voorstellen dat zo'n prachtige fluwelen paarse kleur op natuurlijke wijze te verkrijgen is. Bijna te mooi om op te eten, dit heerlijk voedzame ontbijt. Maar doe toch maar!
Venkelsoep
door Barbara Vink 1 november 2021
- Maak de venkel en ui of prei schoon en snijd in grove stukken. - Doe de kippenbouillon in de pan en doe de groenten erin. - Kook in ongeveer 20 minuten gaar en pureer. - Voeg santen, peper, zout en wijn toe en roer goed door.
ontbijt paleo oerdieet appel
door Barbara Vink 11 oktober 2021
Een ontzettend voedzaam ontbijt met de heerlijke smaak van appeltaart! Voor kindjes noem ik het vaak "drakenpuree", dat vinden ze stoer en lepelen het dan zó weg. - Pureer een appel met een kleine avocado en een banaan en doe in een schaaltje. - Lepel er 2 eetlepels tahin overheen en een handje rozijnen. - Bestrooi met kaneel.
Meer posts
Share by: